ARTICLES - HOT OFF THE FAGGOT

Written in Stone!

The Ten Commandments

Amplify’d from www.bibleuniverse.com



Written in Stone!










   |   Listen
   |   Watch
   |   Back



Centuries ago, God wrote His law in stone, and you're still supposed to keep it today! It's absolutely true that violating any part of God's law always brings negative consequences. As crime overruns our cities, doesn't it make sense that for peace and safety we need to obey the laws of the land? Well, this same principle applies with God's law - the Ten Commandments - in our own lives too! They aren't called the ten suggestions, ten recommendations, or the ten greatest ideas. Since so much is at stake, you should take a few minutes to seriously consider your responsibility.
1.   Did God Himself really write the Ten Commandments?

"And he gave unto Moses ... two tables of testimony, tables of stone, written with the finger of God." "And the tables were the work of God, and the writing was the writing of God, graven upon the tables." Exodus 31:18; 32:16.

Answer:  Yes, the great God of heaven wrote the Ten Commandments on tables of stone with His own finger.

2.   What is God's definition of sin?

"Sin is the transgression of the law." 1 John 3:4.

Answer:  Sin is breaking God's Ten Commandment law. And since the law of God is perfect (Psalms 19:7), it covers every conceivable sin. It is impossible to commit a sin that is not condemned by at least one of God's Ten Commandments. The commandments cover "the whole duty of man." Ecclesiastes 12:13. Nothing is left out.

3.   Why did God give us the Ten Commandments?

"He that keepeth the law, happy is he." Proverbs 29:18. "Keep my commandments: For length of days, and long life, and peace, shall they add to thee." Proverbs 3:1, 2.

Answer:  A. As a guide for happy, abundant living.

God created us to enjoy happiness, peace, long life, contentment, accomplishment, and
all the other great blessings for which our hearts long. God's law is the road map that points out the right paths to follow in order to
find this true, supreme happiness.



"By the law is the knowledge of sin." Romans 3:20. "I had not known sin, but by the law: for I had not known lust, except the law had said, Thou shalt not covet." Romans 7:7.










God's law is His road map to happy, abundant living.

B. To show me the difference between right and wrong.

God's law is like a mirror (James 1:23-25). It points out wrongdoing in my life as a mirror points out dirt on my face. The only possible way for a person to know if he is sinning is for him to carefully check his life by the mirror of God's law. Hope for this mixed-up, sinking generation is found in God's Ten Commandment law. It tells where to draw the line!



"And the Lord commanded us to do all these statutes [commandments] ... for our good always." Deuteronomy 6:24. "Hold thou me up, and I shall be safe: and I will have respect unto thy statutes continually. Thou hast trodden down all them that err from thy statutes." Psalms 119:117, 118.


C. To protect me from danger and tragedy.

God's law is like a strong cage at the zoo, which protects us from fierce, destructive animals. It protects us from impurity, falsehood, murder, idolatry, theft, and many
other evils that destroy life, peace, and happiness. All good laws protect, and God's law is no exception.



Special Note: The eternal principles of God's law are written deep in every person's nature by the God
who created us. The writing may be dim and smudged, but it is still there. This means, of course, that you cannot
find true peace unless you are willing to live in harmony with your inner nature, upon which God has written these
principles. We were created to live in harmony with them. When we choose to ignore them, the result is always tension,
unrest, and tragedy--just as ignoring the rules for safe driving leads to serious trouble.

4.   Why is God's law exceedingly important to me personally?

"So speak ye, and so do, as they that shall be judged by the law of liberty." James 2:12.

Answer:  Because the Ten Commandment law is the standard by which God examines people in the heavenly judgment. How are you measuring up? It is a life-or-death matter!

5.   Can God's law (the Ten Commandments) ever be changed or abolished?

"It is easier for heaven and earth to pass, than one tittle of the law to fail." Luke 16:17. "My covenant will I not break, nor alter the thing that is gone out of my lips." Psalms 89:34. "All his commandments are sure. They stand fast for ever and ever." Psalms 111:7, 8.

Answer:  Absolutely not! The Bible is very clear on this point. If the law could have been changed, God would have immediately made that change when Adam and Eve sinned instead of sending His Son to die in the sinner's behalf to pay the penalty of the broken law. But this was impossible, because the commandments are not laws in the sense of rules or regulations that have been enacted. They are revealed principles of God's holy character that will always be true as long as God exists.



Notice on the chart below that God and His law have the same characteristics. Do you see what this means? The Ten Commandment law is God's character in written form--written so we
can comprehend it. It is no more possible to change God's law than to pull God out of heaven
and change Him. Jesus came to show us what the law (which is the pattern for holy living) looked like
when made up in human form. God's character can never change. Neither can His law, for it is His character
in human language.

















GOD IS
THE LAW IS
GoodLuke 18:191 Timothy 1:8
HolyIsaiah 5:16Romans 7:12
PerfectMatthew 5:48Psalms 19:7
Pure1 John 3:2,3Psalms 19:8
JustDeuteronomy 32:4Romans 7:12
TrueJohn 3:33Psalms 19:9
Spiritual1 Corinthians 10:4Romans 7:14
RighteousnessJeremiah 23:6Psalms 119:172
Faithful1 Corinthians 1:9Psalms 119:86
Love1 John 4:8Romans 13:10
UnchangeableJames 1:17Matthew 5:18
EternalGenesis 21:33Psalms 111:7,8

6.   Did Jesus abolish God's law while He was here on earth?

"Think not that I am come to destroy the law. ... I am not come to destroy, but to fulfill. ... Till heaven and earth pass, one jot or one tittle shall in no wise pass from the law, till all be fulfilled." Matthew 5:17, 18.

Answer:  No, indeed! Jesus specifically asserted that He did not come to destroy the law, but to fulfill (or keep) it. Instead of doing away with the law, Jesus magnified it (Isaiah 42:21) as the perfect guide for right living. For example, Jesus pointed out that "thou shalt not kill" condemns anger "without a cause" (Matthew 5:21, 22) and hatred (1 John 3:15), and that lust is adultery (Matthew 5:27, 28). He says, "If ye love me, keep my commandments." John 14:15.

7.   Will people who knowingly continue to break even one of God's commandments be saved?

"The wages of sin is death." Romans 6:23. "He shall destroy the sinners." Isaiah 13:9. "Whosoever shall keep the whole law, and yet offend in one point, he is guilty of all." James 2:10.

Answer:  No! They will be lost. The Ten Commandment law is the guide we must use in finding our way to God and holy living. If I ignore even one of the commandments, I am neglecting part of the divine pattern, or blueprint. If only one link of a chain is broken, its entire purpose is undone. The Bible says that when we knowingly break any command of God, we are sinning (James 4:17), because we have refused His will for us. Only those who do His will can enter the kingdom of heaven. Sinners will be lost.

8.   Can anyone be saved by keeping the law?

"By the deeds of the law there shall no flesh be justified in his sight." Romans 3:20. "For by grace are ye saved through faith; and that not of yourselves: it is the gift of God: Not of works, lest any man should boast." Ephesians 2:8, 9.

Answer:  No! The answer is too plain to miss. No one can be saved by keeping the law. Salvation comes only through grace, as a free gift from Jesus Christ, and we receive this gift by faith, not by works. The law serves only as a mirror to point out sin in our lives. Cleansing and forgiveness from that sin come only through Christ.

9.   Why, then, is the law an absolute essential for perfecting Christian character?

"Fear God, and keep his commandments: for this is the whole duty of man." Ecclesiates 12:13. "By the law is the knowledge of sin." Romans 3:20.

Answer:  
Because the full pattern, or "whole duty," for Christian living is contained in God's law. Like a 6-year-old boy who made his own ruler, measured himself, and told his mother that he was 12 feet tall, our own standards are never safe. I cannot know whether I am a sinner unless I look carefully into the perfect standard--God's law-mirror. Millions who have cast out devils, prophesied, and done many wonderful works in Jesus' name will be lost (Matthew 7:21-23) because they did not bother to check their lives with His great law-pattern. Hence, they think they are righteous and saved when, instead, they are sinful and lost. "Hereby we do know that we know him, if we keep his commandments." 1 John 2:3.

10.   What enables a truly converted Christian to follow the pattern of God's law?

"I will put my laws into their mind, and write them in their hearts." Hebrews 8:10. "I can do all things through Christ." Philippians 4:13. "God sending his own Son ... That the righteousness of the law might be fulfilled in us." Romans 8:3, 4.

Answer:  Christ not only pardons repentant sinners, but He restores in them the image of God. He brings them into harmony with His law through the power of His indwelling presence. "Thou shalt not" then becomes a promise that the Christian will not steal, lie, murder, etc., because Jesus lives inside and is in control. God could not change His law, but He made a blessed provision through Jesus to change the sinner so he can measure up to that law.








The law serves as a mirror to point out sin in our lives. As repentant sinners come to Jesus, He restores in them the image of God, bringing them into harmony with His law through the power of His indwelling presence.

11.   But isn't a Christian who has faith and is living under grace freed from keeping the law?

"For sin [breaking God's law--1 John 3:4] shall not have dominion over you: for ye are not under the law, but under grace. What then? shall we sin [break the law], because we are not under the law, but under grace? God forbid." Romans 6:14, 15. "Do we then make void the law through faith? God forbid: yea, we establish the law." Romans 3:31.

Answer:  No! The Scriptures teach the very opposite. Grace is like the governor's pardon to a prisoner. It forgives him, but it does not give him freedom to break one single law on the statute books. The forgiven person, living under grace, is under double obligation to keep the law. A person who refuses to keep God's law, saying that he is living under grace, is mistaken. He is living under disgrace.

12.   Are the Ten Commandments of God reaffirmed in the New Testament?

Answer:  Yes, and very clearly so. Look the following over very carefully.



















































THE LAW OF GOD IN THE NEW TESTAMENTTHE LAW OF GOD IN THE OLD TESTAMENT
1. "Thou shalt worship the Lord thy God, and him only shalt thou serve." Matthew 4:10.1. "Thou shalt have no other gods before me." Exodus 20:3.
2. "Little children, keep yourselves from idols." 1 John 5:21. "Forasmuch then as we are the offspring of God, we ought not to think that the Godhead is like unto gold, or silver, or stone, graven by art and man's device." Acts 17:29.2. "Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth: Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the Lord thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me; And shewing mercy unto thousands of them that love me, and keep my commandments." Exodus 20:4-6.
3. "That the name of God and his doctrine be not blasphemed." 1 Timothy 6:1.3. "Thou shalt not take the name of the Lord thy God in vain; for the Lord will not hold him guiltless that taketh his name in vain." Exodus 20:7.
4. "For he spake in a certain place of the seventh day on this wise, And God did rest the seventh day from all his works." "There remaineth therefore a rest ["keeping of a sabbath," margin] to the people of God. For he that is entered into his rest, he also hath ceased from his own works, as God did from his." Hebrews 4:4, 9, 10.4. "Remember the sabbath day, to keep it holy. Six days shalt thou labour, and do all thy work: But the seventh day is the sabbath of the Lord thy God: in it thou shalt not do any work, thou, nor thy son, nor thy daughter, thy manservant, nor thy maidservant, nor thy cattle, nor thy stranger that is within thy gates: For in six days the Lord made heaven and earth, the sea, and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the sabbath day, and hallowed it." Exodus 20:8-11.
5. "Honour thy father and thy mother." Matthew 19:19.5. "Honour thy father and thy mother: that thy days may be long upon the land which the Lord thy God giveth thee." Exodus 20:12.
6. "Thou shalt not kill." Romans 13:9.6. "Thou shalt not kill." Exodus 20:13.
7. "Thou shalt not commit adultery." Matthew 19:18.7. "Thou shalt not commit adultery." Exodus 20:14.
8. "Thou shalt not steal." Romans 13:9.8. "Thou shalt not steal." Exodus 20:15.
9. "Thou shalt not bear false witness." Romans 13:9.9. "Thou shalt not bear false winess against thy neighbour." Exodus 20:16.
10. "Thou shalt not covet." Romans 7:7.10. "Thou shalt not covet thy neighbour's house, thou shalt not covet thy neighbour's wife, nor his manservant, nor his maidservant, nor his ox, nor his ass, nor any thing that is thy neighbour's." Exodus 20:17.

13.   Are God's law and Moses' law the same?

Answer:  No, they are not the same. Study the following notes and comparison carefully.




Note: Moses' law was the temporary, ceremonial law of the Old Testament. It regulated the priesthood, sacrifices, rituals, meat and drink offerings, etc., all of which foreshadowed the cross. This law was added "till the seed should come," and that seed was Christ (Galatians 3:16, 19). The ritual and ceremony of Moses' law pointed forward to Christ's sacrifice. When He died, this law came to an end, but the Ten Commandments (God's law) "stand fast for ever and ever." Psalms 111:8. That there are two laws is made crystal clear in Daniel 9:10, 11.



Special Note: Please note that God's law has existed at least as long as sin has existed. The Bible says, "Where no law is, there is no transgression [or sin]." Romans 4:15. So God's Ten Commandment law existed from the beginning. Men broke that law (sinned--1 John 3:4). Because of sin (or breaking God's law), Moses' law was given (or "added"--Galatians 3:16, 19) till Christ should come and die. Two separate laws are involved: God's law and Moses' law.

















MOSES' LAW
GOD'S LAW
Called "the law of Moses" (Luke 2:22).Called "the law of the Lord" (Isaiah 5:24).
Called "law ... contained in ordinances" (Ephesians 2:15).Called "the royal law" (James 2:8).
Written by Moses in a book (2 Chronicles 35:12).Written by God on stone (Exodus 31:18; 32:16).
Placed in the side of the ark (Deuteronomy 31:26).Placed inside the ark (Exodus 40:20).
Ended at the cross (Ephesians 2:15).Will stand forever (Luke 16:17).
Added because of sin (Galatians 3:19).Points out sin (Romans 7:7; 3:20).
Contrary to us, against us (Colossians 2:14).Not grievous (1 John 5:3).
Judges no one (Colossians 2:14-16).Judges all people (James 2:10-12).
Carnal (Hebrews 7:16).Spiritual (Romans 7:14).
Made nothing perfect (Hebrews 7:19).Perfect (Psalms 19:7).

14.   How does the devil feel about the people who pattern their lives after God's Ten Commandments?

"And the dragon [the devil] was wroth with the woman [true church], and went to make war with the remnant of her seed, which keep the commandments of God." Revelation 12:17. "Here is the patience of the saints: here are they that keep the commandments of God." Revelation 14:12.

Answer:  The devil hates the people who uphold God's law because the law is the pattern of right living. And if you decide to follow the pattern outlined in God's law, you will feel the devil's wrath upon you at once and with all fury. It is not surprising that the devil hates and bitterly opposes all who uphold God's law. But it is shocking and astounding to hear religious leaders denying the binding claims of the Ten Commandments while at the same time upholding the traditions of men. No wonder Jesus said, "Why do ye also transgress the commandment of God by your tradition?" "In vain they do worship me, teaching for doctrines the commandments of men." Matthew 15:3, 9. And David said, "It is time for thee, Lord, to work: for they have made void thy law." Psalms 119:126. Christians must wake up and restore God's law to its rightful, exalted position. It is folly for this undisciplined generation to presume that it can break the laws of the living God with impunity.

15.   I believe a Christian must obey God's Ten Commandments, and I am asking Jesus to help me bring my life into harmony with them.

Answer:  


Thought Questions

1.   Doesn't the Bible say the law was (or is) faulty? (Hebrews 8:8 )

No. The Bible says the people were faulty. God found "fault with them." Hebrews 8:8. And in Romans 8:3 the Bible says that the law "was weak through the flesh." It is always the same story. The law is perfect, but the people are faulty, or weak. So God would have His Son live within His people "that the righteousness of the law might be fulfilled in us" (Romans 8:4) through the indwelling Christ.

2.   Galatians 3:13 says we are redeemed from the curse of the law. Can you explain this? (Galatians 3:13 )

The curse of the law is death (Romans 6:23). Christ tasted "death for every man." Hebrews 2:9. Thus He redeemed all from the curse of the law (death) and in its place provided eternal life.

3.   Don't Colossians 2:14-17 and Ephesians 2:15 teach that God's law ended at the cross? (Ephesians 2:15 )

No, these passages both refer to the law containing "ordinances," or Moses' law, which was a ceremonial law governing the sacrificial system and the priesthood. All of this ceremony and ritual foreshadowed the cross and ended at Christ's death, as God had intended. Moses' law was added till the "seed should come," and that "seed ... is Christ." Galatians 3:19, 16. God's law could not be involved here, for Paul spoke of it as holy, just, and good many years after the cross (Romans 7:7, 12).

4.   The Bible says, "Love is the fulfilling of the law." Romans 13:10. The Bible also, in Matthew 22:37-40, commands us to love God and to love our neighbors, and ends with the words, "On these two commandments hang all the law and the prophets." Do these commands replace the Ten Commandments? (Matthew 22:40 )

No, the Ten Commandments hang from these two commands like our 10 fingers hang from our two hands. They are inseparable. Love to God makes keeping the first four commandments (which concern God) a pleasure, and love toward our neighbor makes keeping the last six (which concern our neighbor) a joy. Love fulfills the law by taking away the drudgery and by making lawkeeping a delight (Psalms 40:8). When we truly love a person, honoring his or her requests becomes a joy. Jesus said," If ye love me, keep my commandments." John 14:15. It is impossible to love the Lord and not keep His commandments, because the Bible says, "This is the love of God, that we keep His commandments: and his commandments are not grievous." 1 John 5:3. "He that saith, I know him, and keepeth not his commandments, is a liar, and the truth is not in him." 1 John 2:4.

5.   Doesn't 2 Corinthians 3:7 teach that the law written and engraved in stone "was to be done away"? (2 Corinthians 3:7 )

No. The passage says that the "glory" of Moses' ministration of the law was to be done away, but not the law. Read the whole passage of 2 Corinthians 3:3-9 again, carefully. The subject is not the doing away with the law or its establishment, but rather, the change of the location of the law from "tables of stone" to the "tables of the heart." Under Moses' ministration the law was on stones. Under the Holy Spirit's ministration, through Christ, the law is written upon the heart (Hebrews 8:10). A rule posted on a school bulletin board becomes effective only when it enters a student's heart. Christ's ministration of the law is effective because He transfers the law to the heart of the Christian. Then keeping the law becomes a delight and a joyful way of living because the Christian has true love for both God and man.

6.   Romans 10:4 says that "Christ is the end of the law." So it has ended, hasn't it? (Romans 10:4 )

"End" in this verse means purpose or object, as it does in James 5:11. The meaning is clear. To lead men to Christ--where they find righteousness--is the goal, purpose, or end of the law.

7.   Why do so many people deny the binding claims of God's law? (Romans 8:7 )

"Because the carnal mind is enmity against God: for it is not subject to the law of God, neither indeed can be. So then they that are in the flesh cannot please God. But ye are not in the flesh, but in the Spirit, if so be that the Spirit of God dwell in you." Romans 8:7-9.

8.   Were the righteous people of the Old Testament saved by the law? (2 Timothy 1:9 )

No one has ever been saved by the law. All who have been saved in all ages have been saved by grace. This "grace ... was given us in Christ Jesus before the world began." 2 Timothy 1:9. The law only points out sin. Christ alone can save. Noah "found grace" (Genesis 6:8); Moses found grace (Exodus 33:17); the Israelites in the wilderness found grace (Jeremiah 31:2); and Abel, Enoch, Abraham, Isaac, Jacob, Joseph, and many other Old Testament worthies were saved "by faith" according to Hebrews 11. They were saved by looking forward to the cross; we, by looking back to it. The law is necessary because, like a mirror, it reveals the "dirt" in our lives. Without it, people are sinners but are not aware of it. However, the law has no saving power. It can only point out sin. Jesus, and He alone, can save a person from sin. This has always been true, even in Old Testament times. (Acts 4:10, 12; 2 Timothy 1:9).

9.   Why worry about the law? Isn't conscience a safe guide? (Proverbs 14:12 )

No! A thousand times, no! The Bible speaks of an evil conscience, a defiled conscience, and a seared conscience--none of which is safe. "There is a way which seemeth right unto a man, but the end thereof are the ways of death." Proverbs 14:12. God says, "He that trusteth in his own heart is a fool." Proverbs 28:26.



Quiz Questions


1.   The Ten Commandments were written by (1)

___   God.

___   Moses.

___   An unknown person.


2.   According to the Bible, sin is (1)

___   A personality deficiency.

___   Breaking God's law.

___   Whatever seems wrong.


3.   Check the statements that tell the truth about God's law: (4)

___   It is a perfect guide for happy living.

___   Like a mirror, it points out sin.

___   It is burdensome and oppressive.

___   It can protect me from evil.

___   It has the same characteristics as God.

___   It was canceled in the New Testament.

___   It is a curse.


4.   God's Ten Commandment law (1)

___   Was for Old Testament times only.

___   Was abolished by Jesus at the cross.

___   Is absolutely unchangeable.


5.   In the judgment day I will be saved if (1)

___   I maintain an excellent record of good works.

___   I love the Lord, regardless of whether or not I obey the Ten Commandments.

___   My personal love relationship with Jesus leads me to obey all His commandments.


6.   People are saved by (1)

___   Keeping the law.

___   Breaking the law.

___   Jesus Christ alone.


7.   Truly converted Christians (1)

___   Keep God's law through the power of Christ.

___   Ignore the law because it is done away.

___   Consider commandment-keeping unnecessary.


8.   A person living under grace (1)

___   Can break the Ten Commandments without sinning.

___   Is freed from keeping the law.

___   Will gladly keep God's commandments.


9.   Love fulfills the law because (1)

___   Love does away with the law.

___   True love toward God and man makes keeping the law a pleasure.

___   Love is more important than obedience.


10.   Moses' law is (1)

___   The same thing as God's law.

___   The law of ceremonies and sacrifices, which pointed forward to Christ and ended at His cross.

___   Still binding today.


11.   People who obey the Ten Commandments (1)

___   Are all legalists.

___   Will be bitterly opposed by the devil, who hates God and His law.

___   Are saved by keeping the law.


12.   Check the statements that are true regarding Christ and the law: (4)

___   Jesus broke the law.

___   Jesus is the perfect human example of keeping the law.

___   Jesus abolished the law.

___   Jesus said, "If ye love me, keep my commandments."

___   Jesus magnified the law and showed that it covers all sin.

___   Jesus said that the law cannot be changed.
Read more at www.bibleuniverse.com
 

The Lost Day of History

Sabbath, Saturday or Sunday?

Amplify’d from www.bibleuniverse.com



The Lost Day of History










   |   Listen
   |   Watch
   |   Back



Did you know there is a very important day that almost everyone has forgotten about? It's astounding that only a few people are aware of it, because it's one of the most significant days in all of human history! It's not only a day in the past, but the present and future. Furthermore, what happened on this neglected day can have a profound effect on your life. Want to know more amazing facts about this lost day of history? Then read over this Study Guide carefully.
1.   On what day did Jesus customarily worship?

"And he came to Nazareth, where he had been brought up: and, as his custom was, he went into the synagogue on the sabbath day, and stood up for to read." Luke 4:16.

Answer:  Jesus' custom was to worship on the Sabbath.

2.   But which day of the week is the Sabbath?

"The seventh day is the sabbath of the Lord thy God." Exodus 20:10. "And when the sabbath was past, ...very early in the morning the first day of the week, they came unto the sepulchre." Mark 16:1, 2.

Answer:  The Sabbath is not the first day of the week (Sunday), as many believe, but the seventh day (Saturday). Notice from the above Scripture that the Sabbath is the day that comes just before the first day of the week.

3.   Who made the Sabbath and when?

"In the beginning God created the heaven and the earth." "And on the seventh day God ended his work which he had made; and he rested on the seventh day from all his work which he had made. And God blessed the seventh day, and sanctified it." Genesis 1:1; 2:2, 3.

Answer:  God made the Sabbath at the time of Creation, when He made the world. He rested on the Sabbath and blessed and sanctified it (set it apart for a holy use).

4.   What does God say about Sabbathkeeping in the Ten Commandments, which He wrote with His own finger?


"Remember the sabbath day, to keep it holy. Six days shalt thou labour, and do all thy work: But the seventh day is the sabbath of the Lord thy God: in it thou shalt not do any work, thou, nor thy son, nor thy daughter, thy manservant, nor thy maidservant, nor thy cattle, nor thy stranger that is within thy gates: For in six days the Lord made heaven and earth, the sea, and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the sabbath day, and hallowed it." Exodus 20:8-11. "And the Lord delivered unto me two tables of stone written with the finger of God." Deuteronomy 9:10.

Answer:  In the fourth commandment of the 10, God commands us to observe the seventh-day Sabbath as His holy day. God knew people would forget His Sabbath, so He began this commandment with the word "remember." He has never commanded anyone anywhere to keep any other day as a weekly holy day.

5.   But haven't the Ten Commandments been changed?

Jesus says: "And it is easier for heaven and earth to pass, than one tittle of the law to fail." Luke 16:17. God says: "My covenant will I not break, nor alter the thing that is gone out of my lips." Psalms 89:34. Notice, the Ten Commandments came from His lips. Exodus 20:1 says, "And God spake all these words, saying ... [the Ten Commandments follow in verses 2-17]."

Answer:  No, indeed! It is utterly impossible for any of God's moral law ever to change. All Ten Commandments are binding today.

6.   Did the apostles keep the Sabbath?

"And Paul, as his manner was, went in unto them, and three sabbath days reasoned with them out of the scriptures." Acts 17:2. "Paul and his company ... went into the synagogue on the sabbath day, and sat down." Acts 13:13, 14. "And on the sabbath we went out of the city by a river side, where prayer was wont to be made; and we sat down, and spake unto the women which resorted thither." Acts 16:13. "And he [Paul] reasoned in the synagogue every sabbath, and persuaded the Jews and the Greeks." Acts 18:4.

Answer:  Yes, the book of Acts makes it clear that Paul and the early church kept the Sabbath.

7.   Did the Gentiles also worship on Sabbath?



God commanded it:

"Blessed is the man ... that keepeth the sabbath from polluting it." "Also the sons of the stranger, that join themselves to the Lord, ... every one that keepeth the sabbath from polluting it, and taketh hold of my covenant; Even them will I bring to my holy mountain, and make them joyful in my house of prayer ... for mine house shall be called an house of prayer for all people." Isaiah 56:2, 6, 7, emphasis added.



Apostles taught it:

"And when the Jews were gone out of the synagogue, the Gentiles besought that these words might be preached to them the next sabbath." "And the next sabbath day came almost the whole city together to hear the word of God." Acts 13:42, 44, emphasis added. "And he reasoned in the synagogue every sabbath, and persuaded the Jews and the Greeks." Acts 18:4.

Answer:  The apostles in the early New Testament church not only obeyed God's Sabbath command, but they also taught the converted Gentiles to worship on Sabbath. Never once do they refer to Sunday as a holy day.

8.   But wasn't the Sabbath changed to Sunday at Christ's death or resurrection?

Answer:  No, there is not the remotest hint that the Sabbath was changed at Christ's death or resurrection. The Bible teaches just the opposite. Please carefully review the following evidence:


A. God blessed the Sabbath.

"The Lord blessed the sabbath day and hallowed it." Exodus 20:11. "And God blessed the seventh day, and sanctified it." Genesis 2:3.


B. Christ expected His people to be still keeping the Sabbath in A.D. 70 when Jerusalem was destroyed.

Knowing full well that Jerusalem would be destroyed by Rome in A.D. 70, Jesus warned His followers of that time, saying, "But pray ye that your flight be not in the winter, neither on the sabbath day." Matthew 24:20, emphasis added. Jesus made it clear that He intended for the Sabbath to be kept even 40 years after His resurrection. In fact, there is no intimation anywhere in the Scriptures that Jesus, His Father, or the apostles ever (at any time, under any circumstances) changed the holy seventh-day Sabbath to any other day.


C. The women who came to anoint Christ's dead body kept the Sabbath. Jesus died on "the day before the sabbath" (Mark 15:37, 42), which is now called Good Friday.

The women prepared spices and ointments to anoint His body, then "rested the sabbath day according to the commandment." Luke 23:56. Only "when the sabbath was past" (Mark 16:1) did the women come "the first day of the week" (Mark 16:2) to continue their sad work. They found "Jesus was risen early the first day of the week" (verse 9), commonly called Easter Sunday. Please note that the Sabbath "according to the commandment" was the day preceding Easter Sunday, which we now call Saturday.


D. Christ's follower, Luke, wrote two books of the Bible--Luke and Acts. He says that in the book of Luke he wrote about "all" of Jesus' teachings (Acts 1:1-3). But he never wrote about Sundaykeeping or a change of the Sabbath.

9.   Some people say the Sabbath will be kept in God's new earth. Is this correct?

"For as the new heavens and the new earth, which I will make, shall remain before me, saith the Lord, so shall your seed and your name remain. And it shall come to pass, that from one new moon to another, and from one sabbath to another, shall all flesh come to worship before me, saith the Lord." Isaiah 66:22, 23.

Answer:  Yes, the Bible says the saved people of all ages will keep the Sabbath in the new earth.

10.   But isn't Sunday the Lord's day?

"Call the sabbath a delight, the holy of the Lord." Isaiah 58:13. "For the son of man is Lord even of the sabbath day." Matthew 12:8.

Answer:  The Bible speaks of the "Lord's day" in Revelation 1:10, so the Lord does have a special day. But no verse of Scripture refers to Sunday as the Lord's day. Rather, the Bible plainly identifies Sabbath as the Lord's day. The only day ever blessed by the Lord or claimed by Him as His holy day is the seventh-day Sabbath.

11.   Shouldn't I keep Sunday in honor of Christ's resurrection?

"Know ye not, that so many of us as were baptized into Jesus Christ were baptized into his death? Therefore we are buried with him by baptism into death: that like as Christ was raised up from the dead by the glory of the Father, even so we also should walk in newness of life. For if we have been planted together in the likeness of his death, we shall be also in the likeness of his resurrection: Knowing this, that our old man is crucified with him, that the body of sin might be destroyed, that henceforth we should not serve sin." Romans 6:3-6.

Answer:  No! No more than you would keep Friday in honor of the crucifixion. Christ gave the ordinance of baptism in honor of His death, burial, and resurrection. The Bible never suggests Sundaykeeping in honor of the resurrection (or for any other reason, for that matter). We honor Christ by obeying Him (John 14:15)--not by substituting man-made requirements in place of His.

12.   Well, if Sundaykeeping isn't in the Bible, whose idea was it anyway?

"And he shall think to change the times and the law." Daniel 7:25, RSV.* "Thus have ye made the commandment of God of none effect by your tradition." "In vain they do worship me, teaching for doctrines the commandments of men." Matthew 15:6, 9. "Her priests have violated my law." "And her prophets have daubed them with untempered mortar, ... saying, Thus saith the Lord God, when the Lord hath not spoken." Ezekiel 22:26, 28.

Answer:  Misguided men of long years past announced that God's holy day was changed from Sabbath to Sunday. God predicted it would happen, and it did. This error was passed on to our unsuspecting generation as gospel fact. Sundaykeeping is a tradition of uninspired men and breaks God's law, which commands Sabbathkeeping. Only God can make a day holy. God blessed the Sabbath, and when God blesses, no man can "reverse it." Numbers 23:20.


*The Revised Standard Version of the Bible, (C) 1946, 1952, 1971 by the Division of Christian Education of the National Council of the Churches of Christ in the USA. Used by permission.

13.   But isn't it very dangerous to tamper with God's law?

"Ye shall not add unto the word which I command you, neither shall ye diminish aught from it, that ye may keep the commandments of the Lord your God." Deuteronomy 4:2. "Every word of God is pure. ... Add thou not unto his words, lest he reprove thee, and thou be found a liar." Proverbs 30:5, 6.

Answer:  God has specifically and positively forbidden men to change His law by deletions or additions. To tamper with God's holy law in any way is one of the most fearful and dangerous things a person can do.

14.   Why did God make the Sabbath anyway?

A. Sign of Creation.

"Remember the sabbath day, to keep it holy." "For in six days the Lord made heaven and earth, the sea, and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the sabbath day, and hallowed it." Exodus 20:8, 11.



B. Sign of redemption and sanctification.

"Moreover also I gave them my sabbaths, to be a sign between me and them, that they might know that I am the Lord that sanctify them." Ezekiel 20:12.

Answer:  God gave the Sabbath as a twofold sign: (1) It is a sign that He created the world in six literal 24-hour days, and (2) it is also a sign of God's mighty power to redeem and sanctify men. Surely every Christian will love the Sabbath as God's precious sign of Creation and redemption (Exodus 31:13, 17; Ezekiel 20:12, 20). It is a great insult to God for people to trample upon His Sabbath. In Isaiah 58:13, 14, God says all who would be blessed must first get their feet off His Sabbath.

15.   How important is Sabbathkeeping?

"Sin is the transgression of the law." 1 John 3:4. "The wages of sin is death." Romans 6:23. "Whosoever shall keep the whole law, and yet offend in one point, he is guilty of all." James 2:10. "Christ also suffered for us, leaving us an example, that ye should follow his steps." 1 Peter 2:21. "He became the author of eternal salvation unto all them that obey him." Hebrews 5:9.

Answer:  It is a matter of life and death. Sabbathkeeping is enjoined in the fourth commandment of God's law. The deliberate breaking of any one of the Ten Commandments is a sin. Christians will gladly follow Christ's example of Sabbathkeeping. Our only safety is to diligently study the Bible, "rightly dividing the word of truth." 2 Timothy 2:15. We must have positive Scripture support for every Christian practice we follow.

16.   How does God feel about religious leaders who ignore the Sabbath?

"Her priests have violated my law, and have profaned mine holy things: they have put no difference between the holy and profane ... and have hid their eyes from my sabbaths, and I am profaned among them." "Therefore have I poured out my indignation upon them." Ezekiel 22:26, 31.

Answer:  In hiding their eyes from God's true Sabbath, religious leaders offend the God of heaven. God promises punishment for such false shepherds. Millions have been misled on this matter. God cannot treat it lightly. Jesus condemned the Pharisees for pretending to love God while making void one of the Ten Commandments by their tradition (Mark 7:7-13).

17.   Does Sabbathkeeping really affect me personally?

"If ye love me, keep my commandments." John 14:15. "So then every one of us shall give account of himself to God." Romans 14:12. "Therefore to him that knoweth to do good, and doeth it not, to him it is sin." James 4:17. "Blessed are they that do his commandments, that they may have right to the tree of life, and may enter in through the gates into the city." Revelation 22:14. "Here is the patience of the saints: here are they that keep the commandments of God." Revelation 14:12.

Answer:  Yes, by all means, the Sabbath is your Sabbath. God made it for you, and if you love Him you will keep it, because it is one of His commandments. Love without commandment-keeping is no love at all (1 John 2:4). You must make a decision. You cannot avoid it. No one can excuse you. You yourself will answer before God on this most important matter. God asks you to love and obey Him now!

18.   I am willing to follow Jesus' example of Sabbathkeeping.

Answer:  


Thought Questions

1.   But isn't the Sabbath for the Jews only? (Mark 2:27 )

No. Jesus said, "The sabbath was made for man." Mark 2:27. It is not for the Jews only, but for mankind--all men and women everywhere. The Jewish nation did not even exist until 2,500 years after the Sabbath was made.

2.   Isn't Acts 20:7-12 proof that the disciples kept Sunday as a holy day? (Acts 20:7 )

According to the Bible, each day begins at sundown and ends at the next sundown (Genesis 1:5, 8, 13, 19, 23, 31; Leviticus 23:32) and the dark part of the day comes first. So Sabbath begins Friday night at sundown and ends Saturday night at sundown. This meeting of Acts 20 was held on the dark part of Sunday, or on what we now call Saturday night. The New English Bible* begins Acts 20:7 like this: "On the Saturday night in our assembly ..."

It was a Saturday-night meeting, and it lasted until midnight. Paul was on a farewell tour and knew he would not see these people again before his death (verse 25). No wonder he preached so long! (No regular weekly service would have lasted all night.) Paul was "ready to depart on the morrow." The "breaking of bread" has no "holy day" significance whatever, because they broke bread daily (Acts 2:46). There is not the slightest indication in this Scripture passage that the first day is holy, nor that these early Christians considered it so. Nor is there the remotest evidence that the Sabbath had been changed. Incidentally, this meeting is probably mentioned in the Scripture only because of the miracle of raising Eutychus back to life after he fell to his death from a third-floor window. In Ezekiel 46:1, God refers to Sunday as one of the six "working days."


*(C) The Delegates of the Oxford University Press and the Syndics of the Cambridge University Press, 1961, 1970. Used by permission.

3.   Doesn't 1 Corinthians 16:1, 2 speak of Sunday school offerings? (1 Corinthians 16:2 )

No, there is no reference here to a public meeting. The money was to be laid aside privately at home. A famine was raging in Judea (Romans 15:26; Acts 11:26-30), and Paul was writing to ask the churches in Asia Minor to assist their famine-stricken brethren. These Christians all kept Sabbath holy, so Paul suggested that on Sunday morning (which was the time they paid bills and settled accounts), after the Sabbath was over, they put aside something for their needy brethren so it would be on hand when he came. It was to be done privately or, as La Santa Biblia (a Spanish translation) says, "at home." Notice also that there is no reference here to Sunday as a holy day. In fact, the Bible nowhere commands or even suggests Sundaykeeping.

4.   But hasn't time been lost and the days of the week changed since the time of Christ? (Luke 4:16 )

No! Reliable encyclopedias and reference books make it clear that our seventh day is the same one that Jesus kept holy. It is a simple matter of research.

5.   But isn't John 20:19 the record of the disciples instituting Sundaykeeping in honor of the resurrection? (John 20:19 )

On the contrary, the disciples at this time did not believe that the resurrection had taken place (Mark 16:14). They had met there "for fear of the Jews" and had the doors bolted. When Jesus appeared in their midst, He rebuked them "because they believed not them which had seen him after he was risen." There is no implication that they counted Sunday as a holy day. Only eight texts in the New Testament mention the first day of the week; none of them imply that it is holy.

6.   Doesn't Colossians 2:14-17 do away with the seventh-day Sabbath? (Colossians 2:14 )

Not at all. It refers only to the sabbaths which were "a shadow of things to come" and not to the seventh-day Sabbath. There were seven yearly holy days, or holidays, in ancient Israel which were also called sabbaths. These were in addition to, or "beside the sabbaths of the Lord" (Leviticus 23:38), or seventh-day Sabbath. These all foreshadowed, or pointed to, the cross and ended at the cross. God's seventh-day Sabbath was made before sin entered, and therefore could foreshadow nothing about deliverance from sin. That's why Colossians chapter 2 differentiates and specifically mentions the sabbaths that were "a shadow." These seven yearly sabbaths which were abolished are listed in Leviticus chapter 23.

7.   According to Romans 14:5, the day we keep is a matter of personal opinion, isn't it? (Romans 14:5 )

Notice that the whole chapter is on judging one another (Verses 4, 10, 13). The issue here is not over the seventh-day Sabbath, which was a part of the great moral law, but over the yearly feast days of the ceremonial law. Jewish Christians were judging Gentile Christians for not observing them. Paul is simply saying, "Don't judge each other. That ceremonial law is no longer binding."



Quiz Questions


1.   Jesus kept (1)

___   Sunday as a holy day.

___   The seventh-day Sabbath holy.

___   Every other day holy.


2.   The Lord's day is (1)

___   Sunday, the first day of the week.

___   Sabbath, the seventh day of the week.

___   Any day that we dedicate to the Lord.


3.   The Sabbath was made (1)

___   For the Jews only.

___   By God at Creation for all men and women everywhere for all time.

___   Only for people who lived in the Old Testament times.


4.   The change from Sabbath to Sunday was made by (1)

___   Christ.

___   The apostles.

___   Misguided men.


5.   God's law, which includes the Sabbath commandment, (1)

___   Is no longer in effect today.

___   Can never change. It is still binding today.

___   Ended at the death of Christ.


6.   In the New Testament church the converted Gentiles and the apostles (1)

___   Observed Sunday as a holy day.

___   Taught that any day will suffice as a holy day if you are sincere.

___   Observed the Sabbath.


7.   The Sabbath (1)

___   Ended at the cross.

___   Will end at Jesus' second coming.

___   Will be kept in God's new eternal kingdom by the redeemed of all ages.


8.   Since the Sabbath is part of God's law, breaking the Sabbath is (1)

___   Nothing to be concerned about since Christ's death.

___   A dangerous sin because it tramples upon holy things.

___   Of no importance today.


9.   All who really love and follow Jesus will (1)

___   Observe the Sabbath, as Jesus did.

___   Keep every other day holy.

___   Keep Sunday as a holy day.


10.   The Sabbath is (1)

___   Sunday, the first day of the week.

___   Saturday, the seventh day of the week.

___   Any day we dedicate to God.


11.   Sundaykeeping (1)

___   Is an invention of men that was predicted in the Bible.

___   Is God's plan for today.

___   Originated at Christ's resurrection and was approved at Pentecost.


12.   Sabbathkeeping is (1)

___   A sign of legalism.

___   Important only to the Jews.

___   God's twofold sign of Creation and redemption.
Read more at www.bibleuniverse.com